07.01.2015.

Danas je Božić

Mir Božji! Hristos se rodi!
Meni je Badnje veče najdraže veče u godini. Neuporedivo mi je prijatnije od novogodišnje večeri, na primer. Možda zbog toga što nije veče velikih očekivanja, već ugodno i mirno, porodično, blago. Možda i zbog toga što poziva na praštanje, na tihu radost. Božić je, takođe, velika porodična sreća. Posećujemo se, ili bar čujemo telefonom, sprovodimo lepe stare običaje, deca se raduju, a i mi odrasli sa njima.

I na Božić razmenjujemo lepe želje.
Zato ovo i pišem. Hoću nešto da poželim vama, ali i sebi.

Želim nam da jasno raspoznajemo mudrost od lukavosti, prilagodljivost od licemerja, hrabrost od uzaludnosti, ludost od budalastosti. Budimo mudri, prilagodljivi i ponekad ludi.


Želim nam da razlikujemo ambiciju od nezajažljivosti, samoodbranu od bahatosti, sanjarenje od neostvarivih želja.


Želim nam mir, ali ne i pomirenost. Borbenost, ali ne i uzaludne žrtve. Oprez, ali ne i strah. 


Želim nam više knjiga, manje TV serija. Više radija, manje televizije. Više smeha, manje podsmeha.


Ako ste kreativni, talentovani ne vređajte kosmos nečinjenjem. Nije vam to uzaludno dato. Imajte obavezu prema sebi da sebe razvijate.
I budite dobri prema sebi. Nemojte na sebe biti besni zbog neuspeha, već zbog malodušnosti. Naročito vi, žene, odustanite od glupave ideje da treba da budete žena-zmaj. Nemate rep, ne bljujete vatru, ne živite u pećini ;) Ne mora ni svaki ručak da uspe, ni kuća da blista svakoga dana, a nadam se da odavno ne štirkate kuhinjske krpe :)) Uvedite sebi poneko sebično popodne i neka vas tada bude baš briga za sve!


Isterajte energetske vampire iz svojih života. Oprostite im greške, ali im ne dajte da vam priđu. Ne upijajte njihovu negativnost. Ne navikavajte ih na obavezu slušanja i saosećanja, kad i sami znate da se oni neće promeniti, a vama će biti teško.


Ako ste nesrećni, nađite nešto što vas usrećuje, a nije nedostižno. Promenite cilj. Ne vredi čitavog života biti nesrećan zbog nečega što nikada nećemo imati. Jednostavno, ne vredi, a život u međuvremenu ode.


I pre svega, budite zdravi! Ne čekajte bolest da biste počeli da cenite zdravlje. Verujte da znam o čemu govorim.


Čuvajte se i neka svako ima bar još jednu osobu koja će ga čuvati. Nemojte biti sami, osim ponekad ;)


P.S. Nemoj da bi neko pomislio da ja sve ovo umem. Ja samo sve ovo želim. I za kraj, da se nasmejemo, gorko:

2 коментара:

  1. Анониман8/1/15 10:06

    Svaka cast!!!! Sroceno za dusu, tako jednostavno, iskreno. SRECAN BOZIC zelim tebi i da ima jos ovih i klot i frketa u 2015. jer to ne znaci samo tebi vec i nama koji citamo.

    ОдговориИзбриши