13.11.2015.

Минхаузену од просвете, с љубављу

Није лако бити напредњак у земљи у којој уопште постоје школе.
Није лако не волети школоване људе, када је и за твоје радно место диплома неопходна.
Није лако дичити се дипломом, кад не смеш да је покажеш.
Није лако запамтити на ком си факултету, на ком департману, у којој области и на коју тему урадио дипломски рад. Мислим, вама није лако.

Тешко је то само по себи, а још теже када мораш пред камерама да уважаваш образовање, његов значај, рудиментарну улогу у квалитету друштва. Пред камерама је образовање кључно за раст економије и стабилност привреде. Пред камерама је дубок уздах, уздрхтала брада и забринути поглед ка некој недостижној светлој будућности, лево од главе камермана.

Када се камере угасе, огољена истина је да бисте нас најрадје укинули, само да смете.

Просвету нису нарочито разумели ни они пре вас, ни они пре њих. Међутим, ви постављате сасвим нове стандарде, бар у лицемерју и патетици. Хвалећи, уз сасвим видљив подсмех, просветне раднике који су пристали (!) на жртву и храбро је поднели, уделили сте нам социјалну помоћ у висини прошлогодишњег подстицаја пољопривредницима за једну овцу. Тиме сте нам наговестили где ћемо се наћи у новим платним разредима, када буду заживели.

Затим сте на типично напредњачки начин одржали фарсу од седнице Народне скупштине на којој сте објаснили колико смо радосни. Маниром професионалног лажова сте саопштили да је износ био предлог синдиката. Да иронија буде већа, амандман на допуне Закона о буџету, којим би се омогућило социјално давање за просвету, поднео је Бабић, алфа и омега писмености и културе српске политичке сцене. А онда је ваш министар, који нажалост није и наш и то све чешће показује, дошао до лаконског решења - коме је 7000 мало, нека их врати. 

Оно што сте пропустили да кажете то је да сте лично били гарант за извршење тачака априлског Споразума о прекиду штрајка, а које су у ваше име потписали ваши пулени Удовички и Вербић. Пропустили сте да напоменете да ништа од потписаног нисте испунили, што чини да тоалет папир има већу употребну вредност од онога што се са данашњом Владом потпише.

С друге стране, нисте пропустили патетичан ламент над тешким стањем у привреди, уз поруку да је само због вашег несебичног залагања јутрос сунце освануло. Зато што сте ноћас спавали само седам минута, ипак сте пронашли начин да нам (можда) од наредне године повећате плате за четири процента. 

Напредњаци, све је то лепо, али заборављате да смо ми, за разлику од вас, писмени - и формално и функционално.


Брига нас за Курир и Информер и ратове гмазова, које користите да нам баците прашину у очи и замајавате нас полусветом. Не пали! 

Ми због вршњачког насиља треба да дежурамо пет пута недељно, а ви да промовишете и толеришете криминалце у прајм тајму националних телевизија? Тада се позивате на своје демократско немешање у уређивачке политике. Не пали!

Лажете, напредњаци, како зинете! Нашли сте се у расцепу између онога што мислите и осећате, и онога што је пожељно да јавно изговорите. Сврбе вас сви који су образованији од вас и проналазите перфидне начине да нас унизите због тога. 

Отимате од нас, да бисте се после хвалили како сте нам нешто дали јер сте најспособнији, најпоштенији и најбољи откад је света и века!


Минхаузенов синдром је узнемиравајући психопатолошки поремећај, где старатељ преувеличава, фабрикује и индукује болест друге особе како би добио похвале и дивљење када жртви укаже бригу и помоћ. Назив је добио по немачком барону Минхаузену који је волео фантазирати, преувеличавати и лагати. 
Минхаузенов синдром на послу је појава при којој неки запослени сеју семе раздора између својих колега, да би се касније доказали као они који решавају конфликте и доприносе организацијској ефикасности, или измишљају проблеме, а своја, такође измишљена, решења презентују својим надређенима и за то примају похвале. (Википедија)

И још нешто: уместо што Ђоганија ангажујете за описмењавање народа, повећајте недељни фонд часова српског језика, и одвојите га у средњој школи од књижевности; уместо што Маји Гојковић плаћате вођење љубавника по иностранству и енормне телефонске рачуне, вратите библиотекаре у школе; уместо финансирања породичних екскурзија председника државе, опремите све учионице рачунарима и интерактивним таблама. Почните да се хвалите прочитаним књигама, уместо мезотерапијама.

И још нешто: не смета нама пет милиона евра за Сребреницу. Смета нам што нас лажете да нема за нас. Смета нам што на ивици беде у Србији живи близу пола милиона деце. Смета нам што се ваши бахате, док нашима искључују струју, воду, грејање.

Лажете како зинете и упетљавате се и даље у своје лажи. То, нажалост, није само ваш проблем, али неће заувек бити и наш. 
Осим уколико не почнете и интернет да цензуришете.


27 коментара:

 1. Sjajno zapažanje, kao i obično. Hvala Bobo.

  ОдговориИзбриши
 2. Одговори
  1. Не, Милоше, нашла сам је на нету. Нисам нашла чија је, али је прилично тачна.

   Избриши
  2. Анониман14/11/15 07:47

   http://dostajebilo.rs/premijerovo-predizborno-povecanje-plata-i-penzija/

   Избриши
  3. Не разумем. Очекујеш да ја сада истражим да ли је неко преписао од Доста је било, или је Доста је било преписао од некога? И то је сада срж проблема?
   Нисам ништа кроповала и мењала. Да сам узела са нечијег сајта, потписала бих извор.

   Избриши
 3. Odličan tekst, koleginice. Čestitam. I delim...

  ОдговориИзбриши
 4. Zaista je zadovoljstvo citati tekstove ljudi koji u ovoj zemlji jos uvek razmisljaju svojom glavom. Hvala Vam i pozdrav od sugradjanina!

  ОдговориИзбриши
 5. Uffff što je ovo bilo pravo u metuuu!!! I to nije sve !! svašta mi još pade na pamet dok sam ovo čitala !

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Падне и мени свашта на памет док пишем, ал' ко велим, јавна је реч, не иде ;)

   Избриши
 6. Одговори
  1. Хвала, Анонимни, али право да вам кажем, дође ми мало тужно да примам честитке за то што кажем шта мислим. Ако смо се у толике кукавице претворили да је храброст написати своје мишљење, оде све у Тандарију.

   Избриши
 7. Hvala na odličnom tekstu. Čini mi se da odavno nisam pročitao čistiji i jasniji komentar naše sumorne stvarnosti. Stalno mi se vrzma po glavi da bi bilo jako dobro poslati ga Ministarstvu prosvete. Mislim da tamo, još uvek, ima i kvalitetnih ljudi. Iskreno, voleo bih da ih bude sramota. Makar malo i makar kad ostanu sami sa sobom. Kao što je nas sramota što živimo u ovakvom okruženju, iz dana u dan. Još jednom hvala na odličnom tekstu, sa zadovoljstvom ću ga poslati svima koje cenim.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Хвала, Нинославе.
   У Министарству знају за овај блог, али мислим да га све чешће заобилазе, што и није тако лоше.

   Избриши
 8. Одговори
  1. Ма, нема наклон, него сви на улице! ;)

   Избриши
 9. Одговори
  1. Хвала, Милка.
   Хајде да се сви подржимо, па да нас у Немањиној осване бар десет хиљада.

   Избриши
  2. Није далеко тај дан, није, није...

   Избриши
 10. Анониман15/11/15 07:56

  Али , ми смо сви у нашим домовима , још увек?!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Пишем у нади да нећемо још дуго бити.

   Избриши
 11. Bobo, tekst je pravi i hrabar! Podrška!!!
  U vezi poslednje rečenice - ona se već ostvaruje... Već nekoliko naloga (TW i FB) su nekim čudom nestali, Fb grupe takođe - i to grupe koje su vezane za cela mesta, opštine, mestne zajednice i javna preduzeća... čudna šuma je ovo... Pazite se i vi- puno nekih divljih životinja koje naoko deluju jako pitomo...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. И ја само делујем питомо :)

   Избриши