18.11.2015.

РТС и просвета

У јавном медијском сервису Србије, популарном РТС-у, ради 3300 запослених. Овако мали број запослених таман оправдава онолики број реприза серија од пре двадесет година.

У систематизацији радних места налази се велики број стручних послова, али и послови попут хостеса, туризмолога, прехрамбеног технолога, преписивача нота, дебатног стенографа (РТС је, иначе, познат по дебатним програмима)...

Последња цена рада коју сам нашла у њиховој документацији износи 13 500 динара, и примењује се од новембра 2013. године. Ако и постоји нека новија, тешко да може бити мања.

Основна просечна плата наставника у Србији је око 40 000 динара. Висока стручна спрема се подразумева.

Већу плату од наставника, у РТС-у имају:

* са средњом стручном спремом и коефицијентом 3, што је без минулог рада и било каквих додатака 40 500 динара:

- контролор саобраћаја
- кран мајстор - возач
- аутомеханичар
- рецепционар
- сарадник за спортска права (?)
- асистент костимографа
- асистент сценографа
- стилиста (?)

* са средњом стручном спремом и коефицијентом 3,7 (49 950 динара), што је близу плате директора школе:

- водитељ аниматор
- туризмолог
- прехрамбени технолог
- певач у хору 2
- уредник најаве програма

* са високом стручном спремом и коефицијентом 4 (54 000 динара):

- психолог
- хорски певач 2
- пословни секретар
- вајар
- сликар

На овом списку се, као што видите, не налазе водитељи, аутори емисија, уредници, менаџери, директори...
Највиши коефицијенат у РТС-у је 8 (108 000 динара). Минули рад приде. Дневнице и плаћени трошкови, такође. 

Медијски јавни сервис који свој посао обавља како треба, даје објективне и правовремене информације, негује културу изражавања, отворен је за покретање кључних и горућих проблема у друштву, нема листу неподобних гостију, води рачуна о квалитету програма, има квалитетну сопствену продукцију документарног, уметничког, образовног, серијског и филмског програма - без сумње је изузетно значајан за свако друштво.

Образовање је, како рече премијер, основа и срж једног друштва, јер без јаког образовања нема стабилне економије и напретка. 

Закључујем да је за стабилну економију и напредак друштва подједнако важан аутомеханичар на телевизији, контролор саобраћаја на телевизији, рецепционар на телевизији, стилиста на телевизији и, мени омиљени, сарадник за спортска права на телевизији.

Још важнији за стабилну економију и напредак друштва свакако су туризмолог на телевизији, прехрамбени технолог на телевизији, а нарочито је важан уредник најаве програма.

Сви од реда са завршеном средњом школом!

Не сумњам да су њихови послови изузетно тешки и одговорни. Убеђена сам да се сатиру од рада. Одајем им признање за временску прогнозу. Сваке вечери прилично тачно известе о томе какво је време било тог дана.

У име просветних радника, наше деце, наших ђака и будућности Србије, користим ову прилику да им захвалим на огромном доприносу који сви ми, признали то или не, осећамо на сваком кораку.

Живела обавезна такса за РТС!
Живело финансирање хостеса и туризмолога, преписивача нота и дебатних стенографа!


Уа образовање!

П.С. Да ли треба увести таксе по глави ученика? Можда би нам онда забавни програм у школи био квалитетнији, па бисмо и ми аванзовали до водитеља аниматора.


5 коментара:

 1. Svaka ti na mestu. I klot i frket. I to je sistematizacija rada. Na spisku zaposlenih, kao što reče ima svakakvih osim onih koji rade na televiziji. Neki dan čitam da je Ena Popov na TV Vojvodina dobila ugovor od 300 000 dinara za 4 emisije nedeljno (svaka traje 48 minuta, valjda). E, sad svaki autor emisije od sat vremena reći će, ali gde je tu priprema za emisiju, sati u montaži itd... Pa onda emisija ne ide preko leta, ne ide ni za vreme novogodišnjih praznika... što se opet poklapa sa prosvetarskim raspustom. Možda da se čitava prosveta preseli na televiziju? O, da i, i škole svakog meseca šalju izveštaj o zaposlenima, spremi i ostalim "sitnicama" što ne traže ni od jedne druge grupe budžetskih korisnika... Tako da nama ne može da se omakne pevač u horu 1, 2... ili turizmolog... ili nešto slično!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Има и оних који раде на телевизији, али није ми била намера да препишем целу систематизацију, него да укажем на спорна радна места и још спорније плате, нарочито у односу на наше.

   А што се тиче интелектуалне громаде Ене Попов, мало је добила ;)

   Избриши
 2. Анониман18/11/15 19:05

  И ја сам ово нашао на њиховом сајту. Али ипак се ради о бруто плати. Бруто цена рада је 13500дин.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Да ли сте сигурни? У том случају је плата по најмањем коефицијенту испод минималца, а ипак се ради о јавном сервису, не приватној фирми.

   Избриши
 3. Ali zato ukinite bibliotekare u školama, logopede, defektologe, psihologe, jer mora da se štedi... Takva je reforma...

  ОдговориИзбриши