15.05.2016.

Најбољи наставници у Србији


Стручњаци тврде да се свачији рад да измерити, да је радни учинак мерљива категорија, да је могуће утврдити механизме којима се мере остварени резултати. Истина, стручњаци тврде и да је нормално мотивисати најбоље раднике да би били још бољи и да би постали узор својим колегама, као и да треба демотивисати нераднике. Што би рекао наш човек - одвојити жито од кукоља. То је у реду. То је праведно. То заиста доприноси бољем радном учинку, успешнијем обављању посла, напретку заједнице у којој појединац ради и ствара. Ако је систем онолико слаб колико је слаба најслабија карика у њему, јасно је да треба унапређивати читаву радну средину и амбијент.

Зашто би се просвета разликовала од остатка радног света? Заиста, не постоји ниједан добар разлог. И у просвети треба препознати најбоље, наградити их, мотивисати. Добро, то код нас подразумева једнократну награду, често симболичну, и уручивање неке плакете коју појединац може о свом трошку да урами, а онда да је окачи о реп оном истом мачку о чији смо реп диплому већ окачили.

Како је наше друштво формирало механизме за награђивање најбољих, а како за демотивацију најлошијих, или недовољно добрих? Никако. Тачније, наврат-нанос, као и све остало. Још тачније, највећи нерадници и најлошији радници примају исту плату као и они који "остављају срце на терену", који изгарају на послу, несебично се дају, свој посао обављају изврсно. Било је неке приче о томе да ће се такво стање променити, али видели смо ми и макету Београда на води, па ипак нисмо луди да поверујемо баш у све што се прича. Док не буде, не верујем.

С друге стране, већи је труд уложен у препознавање и једнократно награђивање најбољих наставника. Две су награде најпрестижније - Светосавска награда и награда за најбољег едукатора "Живојин Мишић". Јесте, едукатора. Знам, безвезе је, али шта да се ради.

На основу којих критеријума се ове две награде додељују?

На сајту Министарства стоји да су услови за добијање Светосавске награде, када је реч о наставницима, следећи:

1.  Изузетно залагање и значајна постигнућа у раду са децом, ученицима, односно студентима
2.      Учествовање у развијању и јавном представљању примера добре праксе
3. Успешна примена савремених достигнућа, метода и технологија у образовно-васпитном, односно образовно-научном раду
4. Допринос унапређивању квалитета рада установе у настави и ваннаставним активностима, односно прописаним областима стандарда квалитета
5.     Развијање позитивне атмосфере у установи и допринос њеном угледу у домаћим и међународним оквирима
6.      Број и квалитет стручних и научних радова објављених у часописима 

Прилично сувопарно, уопштено, непрецизно, зар не? Оставља могућност да се тумачи по потреби и за једнократну употребу.

Да не анализирам тачку по тачку - знамо да се све најчешће своди на личне контакте. Најчешће од тога зависи која ће школа добити пројекте, иновативне програме, који ће наставници бити позивани на јавне и стручне скупове да презентују оно што раде (наравно да је обавезно да то што раде буде уз примену ИКТ). Укратко - семинари и ИКТ у настави.

Оно развијање позитивне атмосфере у установи ми је нарочито симпатично. Претпостављам да Министарство има мерни инструмент и за позитивну атмосферу. У супротном би критеријум био потпуно бесмислен.На сајту удружења "Живојин Мишић" има мало креативнијег приступа. Шта су њима критеријуми за одређивање најбољих едукатора? Преузимам их са сајта:


INOVATIVAN I KREATIVAN

 1. Stalno primenjuje nešto novo i drugačije u nastavi, što će zainteresovati učenike i doprineti boljem razumevanju gradiva.
 2. MAJSTOR SVOG ZANATA

  On savršeno vlada materijom svog predmeta i spreman je da odgovori na sva pitanja ili ako odgovor u tom trenutku nema, da ga potraži.
 3. MOTIVISAN
  I POZITIVAN

  Posvećen je, radi sa voljom i entuzijazmom, voli svoj posao. Samo tako, interesovanje i lepota predmeta će se preneti i na učenike.
 4. SPREMAN NA
  DOŽIVOTNO UČENJE

  Konstantno se usavršava, prati promene u obrazovanju, odgovara na potrebe novih generacija učenika i u toku je sa trendovima.
 5. KOMUNIKATIVAN
  I ELOKVENTAN

  Izražava se jasno, precizno i tačno, poseduje jezičku kulturu, nadahnuto govori, ume da prenese znanje. Lako privlači pažnju svojih učenika, ostvaruje interakciju i interesovanje za gradivo.
 6. ORGANIZOVAN

  Zna da organizuje rad na času, u svakom trenutku zna koji mu je cilj, ume da uspostavi radnu disciplinu, ima jasan sistem rada.
 7. PRAVEDAN

  On je pricipijelan, objektivan i realan
  u ocenjivanju, ima jednak odnos prema svima, dosledan je, drži datu reč.
 8. OHRABRUJUĆI

  Učenici će pogrešiti mnogo puta pre nego što nešto nauče. Najbolji edukator mora biti spreman da im pomaže i da ih ohrabruje bezbroj puta. On će svakom učeniku posvetiti onoliko pažnje koliko je njemu potrebno da savlada gradivo.

Браво! По овим критеријумима је логично бирати квалитетног наставника.

Али...

Која тачно научна студија показује да стална примена новог и другачијег, обавезно доводи до боље заинтересованости ђака и бољег разумевања градива? Нико није урачунао време потребно за прилагођавање на ново и другачије. Нико није размишљао о потреби за неким константама у настави које ученику пружају сигурност. Значи, није проблем у иновативним наставним методама. Проблем је у осећају за меру. Проблем је у "стално".

Наставник, даље, треба да је мајстор свог заната. Дивно! Како се то мери? Како то неко може да зна уколико не проведе бар пола школске године у учионици наставника, и не види како се овај сналази у најразличитијим ситуацијама?

Треба да је мотивисан и позитиван. Ко треба да га мотивише? Или се мисли на самомотивацију? На непресушни извор ентузијазма који би, по неком дифолту, требало да постоји у сваком просветном раднику, неокрњен без обзира на јадне плате, лоше услове рада, лош однос друштва према нама, ненормало обимну бирократију, лошу опремљеност школа... Ах, да, чувена мантра - ко хоће, нађе начин, ко неће нађе изговор. Најбољи едукатори сами купују наставна средства, укључујући и уређаје и техничку опрему. О позитивности стварно не бих, јер је то тако неодређена категорија да је прво што ми пада на памет неко ко се стално блентраво смеје, никад му ништа није тешко, и без поговора испуњава све налоге директора, ма колико они били понекад неутемељени.

Наставник треба да је спреман на доживотно учење. Ту не рачунамо стручну литературу коју прати, не рачунамо напоре које улаже док озбиљно размишља о проблемима са којима се суочава у настави, не рачунамо безбројне покушаје које чини док не нађе оно што датом одељењу највише одговара. Не. Рачунамо само акредитоване семинаре за које се има пара, или које школа доведе по ко зна којем критеријуму, а који можда том наставнику нису нимало потребни. Потребни су му само бодови.

Преостала четири критеријума су најзанимљивија. Осим организованости, која би се још и дала проверити и измерити, наставник треба да је елоквентан, комуникативан, праведан и охрабрујући. Механизми за мерење, господо, где су вам механизми? Како ћете да измерите да ли ја држим дату реч? Како ћете измерити да ли говорим надахнуто? Како знате да је наставник принципијелан? На његову часну реч? Ону за коју знате да је увек држи? И на крају, како то мислите да наставник посвети сваком ученику онолико пажње колико је њему потребно да савлада градиво? Да ли знате да имамо по бар 30 ђака, најчешће два часа недељно, један час допунске наставе недељно за све разреде и сва одељења којима предајемо?

Наравно да знате, али мртво слово на папиру тако добро звучи.

Када саберемо све критеријуме за обе престижне награде, дођемо до тога да су најважнији семинари и презентација примене ИКТ у настави, јер се одавно ништа друго не признаје за квалитетан рад.

И онда се један сада већ формирани круг наставника међусобно предлаже, награђује и тапше по рамену. Одмах да се разумемо: ниједног тренутка не сумњам да међу њима има заиста сјајних наставника. Напротив! За неке од њих сигурно знам да су одлични. Једино не знам да ли су заиста сви награђени и најбољи.

Зашто?

Зато што познајем божанствену учитељицу у једној шумадијској сеоској школи, која децу учи како се правилно поставља сто и користи прибор за јело, да се не би обрукала у гостима; чија деца од свега могу да направе приредбу, која могу до Београда да оду и само да би видела новогодишњу расвету, која умеју од свега да направе мала уметничка дела. При том су бескрајно васпитана, пуна паметних питања и радозналости, живахна онако како деца и треба да буду, а вредна као пчелице. Немам појма да ли та учитељица има хиљаду сати семинара, да ли је објављивала научне радове и презентовала примере добре праксе. Знам да је ненаметљива и да свој посао ради сјајно и потпуно посвећено. За њу не знате, сигурна сам.

Знам и за наставницу ликовног која кроз свој предмет ђацима утиче на формирање личности, моралних ставова, вредносних судова. Веома је креативна, али не тетоши ђаке, не поклања оцене, не трпи неправду. Семинари је, овакви какви су, не занимају. Сматра много значајнијим за сопствено усавршавање одлазак на изложбу, прочитану добру књигу. Успева да заинтересује ђаке за предмет, али и за живот. Уме да одступи од предвиђених норми када препозна изузетност у ђачком поступку. Само што се такав приступ не налази на листи подобних иновација, а нема ни светог ИКТ-а.

У мојој школи ради колега који не признаје ове савремене новотарије. Не користи их. Не занима га ИКТ у настави и не пада му на памет да буде забављач деце. Кад га видиш, знаш да је професор. Стара гарда. Међутим, није му тешко да својим колима дође до центра града, повезе онолико ђака колико може да стане у ауто, и одвезе их до своје куће (баш далеко живи), и онда са њима проведе дан учећи их, помажући им да се спреме за пријемни испит, појашњавајући им до изнемоглости све што треба, у своје слободно време, бесплатно, наравно. Његови су ђаци успешни и на такмичењима, и касније на факултету. И обожавају га и поштују бескрајно. Без иједног часа са ИКТ. Све на онај старински начин.

Навела сам само ова три примера, а има их сигурно на хиљаде.

Ти људи никада неће примити престижне награде, а што је најлепше, чини ми се да их је баш брига за награде. Њих нема ко да предложи. Мислим, ја би их предложила, али систем и додељивачи награда не препознају њихове поступке као изузетне. Уз образложени предлог би требало да напишем све семинаре којима су присуствовали, објављене научне радове, презентације примера добре праксе, а они се нигде не гурају да свој рад презентују. Ћуте и раде, одлично раде.

Јасмина, Снежана и Булатовићу, што се мене тиче ја бих вам данас доделила награду за изузетност у обављању наставничког посла. Сматрам да сте сјајни и жао ми је што сте за систем невидљиви. Мени су наставници попут вас најбољи и неопходни у овим временима несталних вредности. Мислим да ваши ученици одлично знају да у вама имају онај стуб стабилности, који их не забавља и не изводи шарене керефеке, него их учи и животу и предметима које им предајете.И за крај, да не губимо време на неке коментаре: не, не пишем ово зато што ја нисам примила ни једну од ове две награде. Не, није ми кисело грожђе. Ја своју награду примим сваке године када ученицима дам анонимну анкету у којој се изјасне о мојим часовима и начину рада. Добијам је и овде кад погледам читаност текстова. Да, могла сам да се нађем у том "затвореном кругу", позвана сам, али у њему добровољно нисам. Радије сам на страни реалности у српској просвети, него на тој другој страни.

Мени је само бескрајно жао што су изузетни напори изврсних наставника потпуно невидљиви, јер сте за најбоље прогласили оне који су заљубљени у новотарије. Не у иновације, него баш у новотарије. Том својом заљубљеношћу вам дају осећај да стварно правите крупне кораке у српском образовању, држе вас у илузији да се ствари покрећу са мртве тачке, помажу вам да се херметички затворите у ИКТ зону комфора, док нам је просвета никада гора и неуређенија.

Што се мене тиче, када би ми се хтело, нашла бих корелацију између мог предмета, ексера, шљиве, стратуса и кумулуса. Повежем два, три предмета, направим двочас на два језика, пустим два видео-клипа, поделим два пута по 30 шарених листића, два групна рада, три у пару, и једно скајп укључење некога из Енглеске или Америке (стицајем неких околности, то могу да обезбедим за пет минута). Не само угледни, него и огледни час би испао. Не би ми требало више од три сата припреме. Нађем некога да све сними, и шта? То би ме чинило изузетним наставником?

Изузетан наставник је онај који свакога часа, са најограниченијим наставним средствима, без обзира на тему наставне јединице, тера ђаке да мисле својом главом, да траже решења, да повезују и закључују. 

То нема везе ни са пројектором, ни са ПП презентацијом, ни са горе поменутим скајпом и везом између енглеског и ексера. Још само да нађете начин да ТО мерите.

INOVATIVAN I KREATIVAN

Stalno primenjuje nešto novo i drugačije u nastavi, što će zainteresovati učenike i doprineti boljem razumevanju gradiva.

MAJSTOR SVOG ZANATA

On savršeno vlada materijom svog predmeta i spreman je da odgovori na sva pitanja ili ako odgovor u tom trenutku nema, da ga potraži.

MOTIVISAN
I POZITIVAN

Posvećen je, radi sa voljom i entuzijazmom, voli svoj posao. Samo tako, interesovanje i lepota predmeta će se preneti i na učenike.

SPREMAN NA
DOŽIVOTNO UČENJE

Konstantno se usavršava, prati promene u obrazovanju, odgovara na potrebe novih generacija učenika i u toku je sa trendovima.

KOMUNIKATIVAN
I ELOKVENTAN

Izražava se jasno, precizno i tačno, poseduje jezičku kulturu, nadahnuto govori, ume da prenese znanje. Lako privlači pažnju svojih učenika, ostvaruje interakciju i interesovanje za gradivo.

ORGANIZOVAN

Zna da organizuje rad na času, u svakom trenutku zna koji mu je cilj, ume da uspostavi radnu disciplinu, ima jasan sistem rada.

PRAVEDAN

On je pricipijelan, objektivan i realan
u ocenjivanju, ima jednak odnos prema svima, dosledan je, drži datu reč.

OHRABRUJUĆI

Učenici će pogrešiti mnogo puta pre nego što nešto nauče. Najbolji edukator mora biti spreman da im pomaže i da ih ohrabruje bezbroj puta. On će svakom učeniku posvetiti onoliko pažnje koliko je njemu potrebno da savlada gradivo.

INOVATIVAN I KREATIVAN

Stalno primenjuje nešto novo i drugačije u nastavi, što će zainteresovati učenike i doprineti boljem razumevanju gradiva.

MAJSTOR SVOG ZANATA

On savršeno vlada materijom svog predmeta i spreman je da odgovori na sva pitanja ili ako odgovor u tom trenutku nema, da ga potraži.

MOTIVISAN
I POZITIVAN

Posvećen je, radi sa voljom i entuzijazmom, voli svoj posao. Samo tako, interesovanje i lepota predmeta će se preneti i na 
učenike.

SPREMAN NA
DOŽIVOTNO UČENJE

Konstantno se usavršava, prati promene u obrazovanju, odgovara na potrebe novih generacija učenika i u toku je sa trendovima.

KOMUNIKATIVAN
I ELOKVENTAN

Izražava se jasno, precizno i tačno, poseduje jezičku kulturu, nadahnuto govori, ume da prenese znanje. Lako privlači pažnju svojih učenika, ostvaruje interakciju i interesovanje za gradivo.

ORGANIZOVAN

Zna da organizuje rad na času, u svakom trenutku zna koji mu je cilj, ume da uspostavi radnu disciplinu, ima jasan sistem rada.

PRAVEDAN

On je pricipijelan, objektivan i realan
u ocenjivanju, ima jednak odnos prema svima, dosledan je, drži datu reč.

OHRABRUJUĆI

Učenici će pogrešiti mnogo puta pre nego što nešto nauče. Najbolji edukator mora biti spreman da im pomaže i da ih ohrabruje bezbroj puta. On će svakom učeniku posvetiti onoliko pažnje koliko je njemu potrebno da savlada gradivo.

19 коментара:

 1. Браво!
  ,,Изузетан наставник је онај који свакога часа, са најограниченијим наставним средствима, без обзира на тему наставне јединице, тера ђаке да мисле својом главом, да траже решења, да повезују и закључују.''

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ја се шалим с ђацима и извињавам им се кад год их питам за мишљење, јер тиме дрско нарушавам хармонију бубалачких активности.

   Избриши
 2. Čitam tekst dok čekam autobus za Aranđelovac. Sa decom. Dovela sam ih na Festival redovnom linijom. Valjda je samo ovoj deci i meni bio važan njihov trud. Promašila sam temu. Nisam ovo htela da napišem, ali se nakupilo pa "istresoh" ovde. Htela sam da ti zahvalim na prepoznavanju. Imam sate, radove, nemam navedene nagrade, ali imam divne generacije dece i roditelja i ponekog kolegu koji cene moj rad i pohvale. I to su moje najveće nagrade. Nemerljive. Hvala ti.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ако неко треба да добије награду, то си ти :)
   Мада највеће награде већ имаш.

   Избриши
 3. Свака част! Коначно неко да проговори правим језиком и истакне праве вредности, оне немерљиве и сталне. Без обзира шта се данас вреднује у просвети наш задатак је да будуће генерације научимо да буду културни, размишљају и схвате неопходност рада, као основа опстанка човечанства а не као нешто негативно, непотребно и намењено неким "нижим" слојевима.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. То нам је и најтежи задатак. Веома је тешко у данашњем амбијенту објаснити ђацима значај знања, осим уколико се не спремају да оду из земље чим заврше школу.

   Избриши
 4. Анониман15/5/16 21:07

  Konkurs je otvoren i ove godine, ajde da svi prijavimo one koje smatramo da zasluzuju, da se za njih cuje i zna. Nemojma samo kukati, pokazimo da znamo da cenimo rad kolega. Preskocimo stepenicu sebicnosti i zavisti. Koleginice prijavite koleginicu Jasminu, ako je stvarn opostujete.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ја сам колеге и поменула у тексту да би се за њих чуло и знало.
   Што се тиче тога да је ја пријавим за награду, и тог аутоматског учитавања да би изостанак такве акције значио себичност или завист (ако сам вас добро разумела), објаснићу вам: Јасмина Милошевић је најбоља учитељица коју знам, мада познајем још неколико сјајних. Међутим, не слажем се с начином кандидовања за Светосавску награду, те у томе не могу ни да учествујем. Не слажем се због тога што је несистематичан и што се своди на то да су најбољи они које се неко сети да предложи. Мислим да кандидате треба да предлажу школе или струковна удружења, а не одељења учитељица или појединци.

   Узгред, Јасмина сасвим добро зна колико је поштујем ;)

   Избриши
  2. Анониман5/10/16 23:08

   А ако школа неког предложи биће у реду!? Па знамо како иде у многим школама. Директор никог и не пита, сам предлаже без обзира ко је бољи. Често највреднији, ако питају и причају, највише сметају и треба их поклопити неким полтроном.

   Избриши
 5. Bravo za tekst! Puno toga ste uočili i sjajno sročili. Meni je posebno interesantan deo "Која тачно научна студија показује да стална примена новог и другачијег, обавезно доводи до боље заинтересованости ђака и бољег разумевања градива? Pozdrav!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Има у неком мом тексту извештај ОЕЦД-а о томе да у западним земљама уопште није уочен велики напред ђака након увођења ИКТ у наставу, у смислу да је много пара потрошено, а исходи нису очекивано добри.
   Мада ја мислим да нема наставног средства које је само по себи лоше.
   Важна је мера.
   И зато ми смета што се то сада поставља у центар света.
   Поздрав и вама!

   Избриши
 6. Анониман23/5/16 10:26

  Svaki put kada pročitam neki Vaš tekst, kažem sebi da pravi ljudi ,još, postoje među nama, možda jesu " nevidljivi", ali tu su. Potpuno ste u pravu, ali ima li mesta čuđenju?! U društvu u kome se ne zna šta je šta, a što je još gore, ne zna se ni šta bi trebalo da bude, znanje je obaveštenost i snalaženje u datoj situaciji, pametni ljudi su oni koji "umeju" vešto da koriste manjkavosti sistema i profitiraju za sebe, uništeno je sve što ima vrednost tj. sada sve ima cenu, ali nema vrednost. Zašto bi u prosveti bilo drugačije? I mogla bih roman da Vam napišem o svemu što primećujem, sada, kao roditelj jednog đaka, ali koga briga, drugačije mišljenje i ponašanje je opšte prihvaćen stav. Srdačan pozdrav i sve pohvale za ovakvo iznošenje istine o nama.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. И те како има "правих људи", али нису расположени за експонирање или писање текстова ;)

   Избриши
 7. Pogodiste me u nerv. Predlože mene za Svetosavsku nagradu. Priznanja koliko hoćeš,IATEFL nagrada za najbolji plan časa izmedju ostalog, teacher trainer, imam originalne radionice bazirane na mom iskustvu, ne skidane sa Interneta, plus držim dopunsku, dodatnu, dramsku na engleskom (pa budemo jedina stručna škola koja osvoji 3.mesto na državnom festivalu), itd. Nagradu dobije kolega koji ima 3 godine radnog staža i privatni klub - vala dovoljno!
  Pa se prijavim za radno mesto savetnika u MP. Vrate mi deo dokumenatcije i tvrde da sam samo to poslala. Nema mi preporuka, overenih kopija sertifikata, nagrada učenika - ništa!
  Direktor, koji me je dva puta maltretirao (prvi put nisam htela da se, citiram, "zaperem, pa da dodjem kod njega" (!), nego sam mu lupila prijavu, a drugi put mi precrtavao ocene dok sam bila u bolnici, pa me optužio za falsifikovanje istih) zabranio mi da koristim projektor, rekao da "naučim da predajem"!!!!Ja decu, kad imaju zadnje časove kod mene, vodim u Američki kutak da im održim čas gde konkretno mogu da pokažem to o čemu učimo. Po meni, ako nastavnik ne ume da održi čas bez high-tech fazona, nije nastavnik, ali oni baš pomažu. I tako meni sličnih nikada neće biti u zvaničnoj grupi "naboljih", ali nisam zato u prosveti, zar ne? Zbog para sam ovde, naravno :-). Hvala na tekstu,ulepsao mi dan!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Браниоци ових награда на фејсбук групама просветних радника испљуваше текст, тврдећи да нема кланова, веза, војвода и сердара, и да сви квалитетни добијају награде :)

   Али није ни само у томе ствар. Ствар је у томе да је довољно да учитељицу предложе родитељи њених ђака. Не ваља такав систем. Има много бољих учитеља од тих награђених, код којих нема ко да шапне родитељима да их пријаве за награде. Држава нема механизам по коме утврђује квалитет свих, а онда награђује најбоље. У томе је проблем.

   Избриши
  2. Анониман5/10/16 23:03

   Браво за текст и браво за јасне и прецизне одговоре на коментаре.

   Избриши