06.11.2016.

Да нам децу не би јели скакавци - ДРЖАВА И ДРУШТВОНаше друштво је изразито неподстицајно за одрастање, исправан развој личности, усвајање добрих модела понашања, стицање знања, постављање нормалних циљева. Могло би да нас не буде брига за то, али ако знамо да окружење утиче на то да ли ће дете развити своје потенцијале или не, паметније би било да се ипак забринемо.

Шта је то што држава дозвољава друштву да ради?


Уместо теорије, ево неколико примера из праксе:

 •  Др Љиљана Благојевић (Архитектонски факултет) и др Иван Меденица (Факултет драмских уметности) хируршки прецизно одстрањени су са факултета, јер је ово друштво које гаји осредњост, које се гнуша изврсности и у коме је непожељно да се поредимо са бољима од себе (у теорији менаџмента постоји правило да се првокласни менаџери окружују првокласним сарадницима, другоразредни трећеразредним сарадницима, а трећеразредни менаџери горима од себе). 
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: не труди се! Бићеш успешнији ако будеш осредњи.

 • У свакој локалној средини постоје појединци за које сви знамо да су неписмени, да имају проблем да саставе две реченице, да су им манири уличарски, а поштење непозната категорија - такозвани муљатори. Након што су сплетом несрећних околности доведени у апсурдну ситуацију да им се нуди да управљају општинама, јавним предузећима и установама, одвојили су мало новца и времена и за месец дана постали менаџери и то дипломирани. Они искомплексиранији управо стичу звање мастера. Нико не уме да изговори називе факултета на којима су дипломирали менаџмент, нити да лоцира њихову адресу.
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: не труди се! Успех не зависи од знања, већ од звања, а звање је у Србији роба. Постоје продавнице за дипломе.

 • У свакој улици постоји неко ко живи неупоредиво боље од својих комшија. Није образованији од својих комшија, није ни вреднији, честитији, племенитији. Само уме да се боље снађе. Одувек зна где треба "подмазати", где се треба учланити, коме треба чинити уступке, кога водити у кафану, чију кампању финансирати.
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: не труди се! Није битно да постанеш најбољи човек што можеш, него да знаш шта да радиш да те нико не би питао како си стекао тзв. први милион. Укратко, буди лупеж, али у правом друштву.

 • На телевизији са националном фреквенцијом, преноси вишечасовних предизборних скупова само једне партије, смењивали су се са ријалити програмом у коме је у сред бела дана правоснажно осуђени криминалац који чека на извршење вишегодишње затворске казне, држао предавања младима о томе како треба да воде свој живот. Врхунски педагог! У тренуцима када би заборавио на месијанску улогу коју му је доделио власник те телевизије, из њега би проговорило оно што јесте - насилник, криминалац који се хвали пуцњавама и крађама. Све то у породичним терминима, под будним оком независног тела задуженог да нас штити од таквих призора.
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: не труди се! Нису на цени ни образовање, ни моралне вредности. На цени су чланови водеће партије и криминалци.

 • Насловне стране таблоида препуне су најситнијих детаља најбруталнијих, зверских убистава и злочина. Те насловне стране налазе се у трафикама на путу од куће до школе, на рекламама и на интернету. Веома су доступне. Не продају се у тамној фолији. Такође, већина савремених српских филмова, оних урбаних који се баве модерном тематиком, обилује сценама експлицитног насиља - шутирања у главу, пребијања шипкама, групног силовања, јавног понижавања. Ниједна од тих сцена није замагљена. Само искочи онај кружић са 18+.
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: насиље је у реду. Прихватљиво је. Насилници су јунаци филмова и насловних страна.

 • Преко таблоида полуписмена и полугола певачица поручује дипломираном глумцу да певачи  бришу сузе новчаницама од сто евра, кад год неки глумац не жели да дели свој простор и своје време са њима. 
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: не труди се! Не треба да стичеш знање. Лакше се зарађује када се скинеш и узмеш микрофон у руке.

 • Председник државе има купљену диплому, фантомске објављене научне радове, док министри и градоначелници имају плагиране докторате. 
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: не труди се! Диплома није ствар знања, већ чланске карте, али не у библиотеци.

 • Правоснажно осуђени криминалац, ако је "ортак из краја" бившем министру унутрашњих послова, добије наногицу и прилику да се башкари у својој вили годину дана, а затим пуни концертне сале и на теливизији говори о васпитању деце. Чак и носи надимак "српска мајка".
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: не труди се! Злочин сам по себи није споран, ако познајеш праве људе.

 • По речима председника Владе, наша највећа вредност је најјефтинија радна снага у Европи. Лењи смо и плаћа нас ЦИА ако се против тога побунимо.
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: не труди се! Није твоје да будеш изузетан, већ да будеш покоран и срећан што си јефтина роба.

 • Највећи туристички потенцијал ове земље представљају тек стасале девојке, једва пунолетне (питање је да ли јесу), које се до зоре увијају око шипке по београдским сплавовима. Сити брејк тура за богате Европљане подразумева баханалије на укотвљеним борделима, а не посете знаменитостима у држави чији је народ старији од амеба, који је вековима на бранику православља и буса се у груди због чувања традиционалних вредности.
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: не труди се! Чему школа, чему знање, чему самопоштовање. Довољно је да се скинеш, сакупиш паре за силиконе, па се скидаш још неколико година док те не потроше. Не брини, дотле ћеш зарадити за стан, кола и бутик. Истина, не само скидањем.

 • Није спорно то што држава месецима не може да пронађе фантоме који су у сред ноћи везивали људе, узимали им телефоне, затварали их док им не поруше куће. Спорно је што су то радили ноћу, а не у сред дана.
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: насиље је у реду! Само пази на тајминг и на интересе владајућих структура.

 • Вулин је министар. Марјан Ристичевић је народни посланик.
Закључак који тинејџер или млад човек може извести: не труди се! Све се може и без труда, ако знаш кога треба да хвалиш и дижеш до звезда.Ово ти, драги мој учениче, поручују држава и друштво, па ти сада види шта ћеш.
Очигледно је да си мотивисан за учење, за стицање моралног компаса, да знаш да после труда долази успех. Држава ти у томе помаже и чини све да те заштити од погрешних одлука.

Ово последње је одломак из бајке "Србија, нормална земља".8 коментара:

 1. Branislav Ilijin7/11/16 09:29

  Ovo je vrlo bolno, deprimirajuće i iskreno štivo, nepodobno za čitanje uz jutarnju kafu.
  Srce mi kaže da prekinem, a razum - da nastavim.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Требало је да нагласим да се не чита на празан стомак :)

   Избриши
 2. Анониман10/11/16 04:30

  Svaka čast profesorka!
  Da li mogu da se pozovem na gore navedeni zaključak ubuduće, npr. kada me prozovete da odgovaram i objasnim: " Znate profesorka, rado bih ovo naučio i znao da se školujem, na primer, u Finskoj, ali žalim slučaj ovom neprilikom (i svakom narednom) jer ja kao đak i jedan od predstavnika omladine i naraštaja na našu a i Vašu žalost živim i školujem se u Srbiji, državi koja me ne štiti od pogrešnih odluka i koja me ne motiviše na učenje i sticanje moralnog kompasa i obzirom na takvo činjenično i vanredno stanje računajte da sam u paralelnom univerzumu znao makar za prolaznu ocenu, a ako Vam neka prolaznija ide na ruku, jer Vam je dan, Vi je upišite (žmureći na jedno oko)." ?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Исувише је јасно да нисте мој ђак, тако да не може.

   Избриши
 3. Анониман10/11/16 23:51

  Sad ti učeniče vidi šta ćeš...

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман23/11/16 08:51

  E,.... Imala bih jedno pitanje za Vas, Bobo? Nažalost moju ili..., ne znam kako to da kažem, u okruženju sam "onih koji su se snašli", ali ne politički i stalno čujem opasku koju mi upućuju: " Nabijem ja na ... sve vas iskompleksirane što ste završili te fakultete pa mislite da ste mnogo pametni, a niste sposobni nizašta, nego ste zavidni na nas sto znamo da se unovčimo"....I pitam se, pitam i Vas, dal treba odgovoriti ili ćutati, ignorisati, do kada....?!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Прво, нема шансе да су се снашли без подмазивања бар локалних политичара. То код нас не бива.
   Друго, процените који је тип дрипца у питању (кажем дрипца, због онога што сте цитирали, пошто тако само дрипац може да формулише своје мисли). Ако је баш дрипац, не прљајте се. Игноришите. То вам је као она изрека да не треба учити свињу да пева - ви губите време, а свиња се нервира.

   Избриши
 5. Анониман20/12/16 13:39

  Profesorka, mnogo dobro pišete, svaka reč je odmerena i na mestu. Uživanje je čitati svaki vaš tekst,iako pripadaju žanru - horor po istinitom događaju.
  S poštovanjem
  Višnja

  ОдговориИзбриши