26.12.2016.

Дневник просветног радника, пред крај 2016.године
Ближи се крај још једне дивне године.
Када размислим о томе каква нам је била, заиста ми је жао што није дуже потрајала.

У овој години нам је повећана плата.
Најављено је још једно повећање за почетак наредне године.
Знам да нам сви завиде, али то није оправдано. Да су и они учили школу, завршили факултете као ми, да раде одговоран посао попут нашег, имали би и они веће плате. Да ме не схватите погрешно, али заиста није могуће да завршиш само основну школу, или неку трогодишњу средњу, па да се запослиш као чистачица у неком јавном предузећу, или као возач, и да онда имаш већу плату од просветног радника.

Затим, уведен је ред не само у школи, већ у читавом друштву.
Сада су дневнице за шамарање професора напокон законом регулисане, и износе 30 евра по шамару, а не као некад за џабе. Ово је велико охрабрење за младе предузетнике.

Хулиганима је саопштено да држава нема снаге да се обрачуна с њима, што је многе дивне младе људе охрабрило да се окрену овом племенитом занимању, и да након успешно обављеног посла могу мирно да спавају. Мислим да ће то значајно допринети спречавању одлива песница из наше земље.Породиљама нису исплаћиване накнаде на време, што је урађено за њихово добро. Бебе су веома напорне - плачу, имају грчеве, расту им зуби, примају вакцине па опет плачу. На овај начин је мајкама у ствари скренута пажња са тих облика понашања незрелих беба, па уместо да се због тога нервирају и брину, држава им је љубазно омогућила преношење бриге на другу страну. Ово је, наравно, значајна мера у охрабривању младих да се остваре као родитељи.

Чујем и да смо набавили неке мигове. То је дивно! То пружа осећај спокоја младим људима, јер сада знају да се могу много опуштеније свађати и вређати на друштвеним мрежама са вршњацима из суседних земаља. Ова значајна мера ће свакако обогатити речник дивних младих људи и помоћи им да савладају вештину комуникације са неистомишљеницима.

Ове године смо имали изборе и добили нову Владу и нови сазив Народне скупштине. Велика је штета што дивни млади људи не гледају преносе заседања. Можда би министар могао да размисли и о том наставном предмету, који би свакако био значајнији од те свакодневне фискултуре и информатике. Редовно гледање преноса заседања Народне скупштине охрабрило би лоше ученике, јер би им показало да школа и није толико битна. Увидели би да могу да успеју у животу чак и ако ништа не знају, ако су неписмени, нестручни, проблематичног понашања, неваспитани, бахати. Овако, можда се осећају недовољно успешно, безнадежно, летаргично. Мисле да је за успех у животу потребно да будеш паметан, вредан, добар, племенит.

Година за нама је предивна и због тога што је држава пронашла начин да младим људима и деци омогући да се исправно развијају и да охрабри развијање њихових талената. Када се само сетим свих дивних решења - Снајке, Проводаџије, Пинкове звезде, Пинкове звездице, Звезде Гранда, Неки нови клинци, Адриас топ модел, Изведи ме... Искрено се надам да држава разуме колике напоре улажу телевизије са националном фреквенцијом и да им озбиљно финансијски помаже у томе.

Ни развој науке није запостављен. Будући генетичари се могу упознати са основама генетике (и тако заинтересовати за то занимање будућности) уз дивну научну емисију ДНК.

Изузетно сам задовољан тиме што је покренут серијал о неформалном образовању, у коме млади могу да овладају основама јавног наступа. Наш премијер је, и поред свих обавеза које има, ипак нашао времена и снаге да се посвети овом пројекту, па редовно снима емисије серијала "Ванредна конференција за новинаре". Ту млади могу да науче основе глуме, да се заинтересују за грчку трагедију, да овладају дикцијом, правилно користе мимику, схвате како треба користити глас, држање тела, гестикулацију... Све је то изузетно корисно и од велике је помоћи нашим младим људима.

Не замерите што се бавим само темама које доприносе развоју младих, јер ја сам просветни радник. Усхићује ме све што се тиче будућности мојих ученика! Ето, на пример, неко се досетио да прави уџбенике са штампарским и материјалним грешкама, необичним илустрацијама, чудним темама, а све је то, као што знамо, основ проблемске наставе. Раније су уџбеници били другачији, па се нико њима није ни бавио. Овако ће нам изгледи за боље рангирање на ПИСА тесту бити много већи.

Има и неких лоших ствари по којима ћу памтити ову годину, али оне су у мањини. На пример, чуо сам да су неки неваспитани и недобронамерни људи хучали и бучали против Београда на води, па против отпуштања неких наставника, па због неких одузетих лиценци... То стварно није у реду, и ја се надам да ће им Господ опростити јер не знају шта раде. Како мислите да се запосле нови млади људи који управо стичу дипломе по убрзаном програму, на сасвим новим и необичним факултетима, ако прво не отпустимо неке старе раднике? Чуо сам и да је била нека показна вежба здружених снага војске и полиције, коју су недобронамерни страни плаћеници и домаћи издајници покушали да представе као некакве протесте. Ма, хајте молим вас!

И на крају, желим свима да нам пожелим срећну наступајућу 2017. годину.
Тек ће та година бити сјајна, нарочито за ученике и просветне раднике.
У њој ћемо добити нове законе, униформе, нове предмете без укидања старих а са смањењем обавеза ученика, бољу сарадњу са родитељима, једносменски рад, ревидиране програме, смањење непотребних обавеза уз увођење нових, дуално образовање какво нигде није виђено јер ће само наше дуално образовање имати и елементе научне фантастике, националну матуру, и ко зна шта све још. По први пут у новијој историји Србије!

Добићемо и новог председника, можда и Владу, посланике, па и министра.
А ми само кукамо, кукамо и кукамо! Као бабе! Зар није лепо кад човек нешто добије?

Користим ову прилику и да вас подсетим да ће вас просветни радници чекати на трговима градова широм земље, у суботу, 31. децембра, тачно у подне. Поведите своја чеда и приуштите им јединствено задовољство - шамар наставнику по избору, овога пута по специјалној новогодишњој цени, за само 25 евра у динарској противвредности! Можда тако и ми помогнемо економском опоравку државе. Број наставника, пута бар по један шамар, па кад платимо порез и напунимо државну касу! Ихај!

Живели и срећна Нова!
6 коментара:

 1. Анониман26/12/16 13:46

  Vrlo potresan tekst u kojem je sublimirano celokupno stanje naseg drustva i nasa nemoc kao prosvetnih radnika koji smo zakonom ograniceni i onemoguceni da zbilja radimo svoj posao koji je ne samo edukativnog vec i vaspitnog karaktera...ostalo je samo da se nadamo da ce neko napokon imati tako snazan, prodoran, dalekocujan glas kojim ce uzviknuti "CAR JE GO!", a mi ga podrzati...Svako dobro da donese Nova godina!

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман26/12/16 17:04

  Диван текст иронијом обојен. На жалост цело друштво је оболело од синдрома куване жабе.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. А лонац и није био тако дубок.
   Могли смо да искочимо.

   Избриши
 3. Ne vredi nama pričati. Mi smo poslušan narod.
  Čak i ako znamo da nismo u pravu, mi ćemo glavom kroz zid, ako treba. A uvek treba.
  Kažu nam da ćemo imati još jednu lošu godinu. Ma, koga briga, bilo je i gore.
  Kažu nam da nećemo dobiti status kandidata za ulazak u Uniju. Koga briga, nismo ni hteli.
  Kažu da će smanjiti penzije. Koga briga, još nismo u penziji. A, ono, jes', vidi vraga, smanjili su i plate. Ma, koga briga, dok je piva i reklama.
  Kažu da će se i vlast promeniti. Koga briga za vlast.
  Koga briga? Mene! Koga briga? Nas! Ma, koga briga i za nas i za vas!!!!
  I tako, kogaBrigaZaSve, mic po mic, sve dobijamo servirano i ''slatko''. Toliko slatko da nam se
  povraća.
  Nego, nadam se da veceras nema neka fudbalska utakmica. Ma, koga briga za fudbal.
  A, ne, ne, ne, ne... Nas je briga za fudbal.
  Mislim, mene nije, ali...


  Želim Vam svako dobro.

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман26/12/16 21:07

  Истину зборите,Б.Нушићу..

  ОдговориИзбриши