27.01.2017.

На Светог Саву 2017. године
Искрено, прво ми је сметало што министар само прича и прича, и ништа не ради.
Откад је почео да ради, жалим за временом када је само причао.

За Светог Саву су нам стигле све саме лепе вести.

Обавестио нас је да није било довољно уштеда да бисмо могли да добијемо неку једнократну помоћ. Да не одоше паре Хилари Клинтон, можда би се нешто и скрпило.

Обавестио нас је да ће убудуће он бирати директоре, али да то није никаква централизација. Није, министре. То је школски пример децентрализације и увећања обећане аутономије.

Од његове саветнице смо сазнали да се далеко од очију јавности, у строгој конспирацији, спрема више закона него икада у новијој историји српског образовања. Ваљда је јавила Ђури да блокира аеродром?Сазнали смо и да је ствар решена - нови помоћник министра за средње образовање дефинитивно јесте шеф шабачких напредњака. Она шачица људи која је за њега чула, нема ништа лепо да каже о њему. Министар се колико пре месец дана љутио на директоре расипнике који су улазили у судске спорове и губили их, а што није коштало њих лично, већ школе, а онда је поставио једног баш таквог за помоћника. Ево, ускликнусмо с љубављу - браво, министре!

"Последњи шамар просвети дошао је са објављивањем списка добитника Светосавске награде.
Не, предложени Ђура Мијатов, добротвор који је након смрти ћерке сву своју имовину наменио стипендирању студената, и то племенито ради већ више од десет година, није добио Светосавску награду."

Зато је награду добио председник општине Уб, који је кум председника Владе и председник Извршног одбора Српске напредне странке. Узгред, у образложењу награде стоји да се додељује "за допринос квалитетном образовању и васпитању", и то појединцима и институцијама који су се "својим залагањем и оствареним резултатима истакли" у тим областима.    

Добро, код напредњака је често успех када је писмен. На сајту општине Уб, рецимо, у биографији председника можемо видети да се родио у породилишту. Није баш добацио до биографије Супргепредседникадотком, или оног с печењаром, или оне несрећне саветнице чија биографија личи на литерарни рад другака коме је помогла стрина да га напише. Али, полако. Корак по корак, научиће.

Сад нешто размишљам: да ли министар има свест о томе да циљна група којој се обраћа његов шеф, и циљна група која прати рад министра образовања нису сачињене од истих људи? Да ли разуме да смо ми ипак мало и школовани и да знамо када пада топла киша, а када неко... знате већ како иде изрека.

И на крају, након што су се у Трећој београдској гимназији свештеници помолили за здравље Златибора Лончара и Синише Малог, да закључимо овај дан одлуком пресудном за образовање: уводе се униформе!


10 коментара:

 1. Анониман27/1/17 20:23

  Додељивање Светосавске награде једном председнику општине који је по закону дужан да брине о школама на територији општине којом управља, а недодељивање исте награде Ђури Мијатову је највећа брука коју смо на данашњи дан могли да доживимо. Шамар за 100 хиљада просветара.

  ОдговориИзбриши
 2. U Trećoj beogradskoj se pomolio za zdravlje Lončara i Malog? Mozda je i sveštenik u mojoj školi njih pomenuo? Ne znam. Bio je nerazumljiv. Sanjiv. Prespavao je program. Samo smo se plašili da ne padne sa stolice.

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман27/1/17 21:23

  У неким школама имају праксу да изаберу домаћина славе који није из школе, најчешће родитеља неког од деце. Такав је случај и у Трећој београдској гимназији. Када школа има таквог домаћина славе, онда се свештеник моли и за њега. У школи у којој ја предајем верску наставу, када се поново почео славити Свети Сава, директор ме је питао хоћемо ли бирати, тражити домаћина славе. Рекао сам да смо сви домаћини славе, јер сви учимо или се учимо у школи. Свештеник се зато данас у обреду молио: "Још се молимо за директора, наставнике и ученике ове школе, за мир, здравље и спасење њихово"

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Тешко да су домаћини славе и министар и градоначелник. Један од њих двојице можда и јесте.

   Избриши
 4. Била сам скоро на једном семинару, зачудо одличном, на којем се анализирало, између осталог и због чега су азијске земље и Финска у врху кад је реч о резултатима ПИСА тестирања. Чудно али ниједном нису поменуте никакве униформе... Ми смо при дну по резултатима тог ПИСА тестирања били ранијих година, срећом, на прошлом нисмо учествовали јер су заборавили да уплате учешће на време, а то је било мудро - што да бацамо паре да сазнамо да смо лошији од многих! Сада, кад сашијемо те униформе, па кад разни напредни помоћници крену да помажу пуни напредних идеја, а просветни радници постану напрединији мотивисани тиме да и они добију Светосавску награду ... видећемо где ћемо бити на ранг листи резултата ПИСА тестирања...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Бићемо толико добри да ће сви остали одустати од ње, због срамоте што не могу ни да нам приђу ;)

   Избриши
 5. Анониман27/1/17 22:50

  Ako je istina da je novi pomocnik, nastavnik fizickog vaspitanja,moze se desiti da ministar pogazi i svoje reci i da se opet ista stvar ocenjuje dva puta i ulazi u prosecnu ocenu uspeha ucenika?!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Рекла бих да је партијски каријериста и да га боли уво за физичко васпитање.

   Избриши
 6. Odlična analiza početka rada ministra Šarčevića. Najpre najave, najave, a onda prvih par konkretnih poteza promašaj za promašajem. Ako se po jutru dan poznaje, naša prosvetarska agonija biće sve veća.

  ОдговориИзбриши