11.01.2017.

Министре, да ли је топло у Немањиној?

Јутрос сам ушла у хладну школу.
Не знам да ли је грејана последњих неколико дана, и не занима ме.
Не знам колико је пара на позицији за енергенте, и не занима ме.

Знам да смо и ђаци и ми промрзли стигли у хладну школу. И не била хладна кад смо имали онолико везаних дана са максималном температуром у дебелом минусу. Ђаци су седели поред радијатора са капом на глави и у јакнама. Не смем ни да замислим како им је било кад су са тим истим јакнама после изашли из школе и кренули кући.Министре, не разумем зашто сте баш сада решили да демонстрирате силу и показујете одлучност? Зашто сте о свему информисани осим о томе колико је неодржива ваша препорука да се школе у договору са локалном самоуправом саме организују и договоре, у општинама у којима није проглашена ванредна ситуација? Ви као не знате у каквом инертном систему живимо? Не знате колико сваки функционер брине да не буде баш он тај који ће да "таласа"? Да ли ви знате ко све данас води општине? Да ли знате да је најважније да када шеф позове, они кажу да је све у најбољем реду? Исто као када ви позовете школску управу, а она наше директоре. Исто као када само два настаника не штрајкују, а из школе стигне званичан извештај да је све у реду и звони се на 45 минута. Здушно се ради само на одржавању привида.

Каква је то фарса од бриге око надокнађивања часова?
Шта је тачно од следећег немогуће урадити:

 • скратити распуст између полугодишта
 • продужити школску годину за неколико дана у јуну (осим малим и великим матурантима који могу часове да надокнаде суботом)
 • сажимање градива
 • доношење једнократне препоруке да се оцена може закључити са оценом мање у односу на прописани број?

Земља би престала да се окреће да сте нешто од тога применили? Пропало би нам образовање?

Уопште не говорим о томе да сте у једном дану одлуку образложили тиме да епидемија грипа стагнира, а негде и опада, док је сутрадан објављено да је унајвеће у замаху и да је све више оболелих. Говорим о томе да вам је јутрос неко послао у школу здраво дете, а да му се дете кући вратило прехлађено. Прехлађене колеге ће можда морати на боловање, па ћете плаћати 1,65 наставника када се ангажују наставници на замени. Ето вам мера штедње!

Не говорим ни о томе да су се по први пут након двадесетак година неке реке заледиле. Рачунам с тим да пратите вести, макар на Пинку. Говорим о томе да сам јутрос испод клупа видела силне танке патике, а не вуном постављене ципеле од говеђег бокса, или крзном постављене чизме за шетњу по планини. Само ђаци знају колико је њих јутрос имало мокре чарапе, јер им је снег упао у патике по чувеним очишћеним путевима и тротоарима. Све што сам могла да урадим било је да ђаке преместим уз радијаторе. Нисам могла ни кући да их вратим јер аутобус имају тек кроз неколико сати. Цех су платили најодговорнији ђаци које је било срамота да остану код својих кућа ако већ нису болесни. Деца најпоштенијих породица у којима је срамота лагати и забушавати јутрос су мењала аутобусе по клизавим и и те како неочишћеним путевима. Док се ваше колеге из Владе сликају и с осмехом помињу да службе одлично раде свој посао, моји ђаци стављају главу у торбу кад улазе у шклопоције од аутобуса у којима мајстор штеди нафту па избегава да укључи грејање јер му је газда тако рекао. Подмићене инспекције на све стране, лажљиви представници власти који тврде да је све у најбољем реду, сви се праве луди, а ученицу која заради упалу јајника седећи у школи - ко шиша!

Својим ђацима сам поручила да ако само посумњају да су мало болесни, не долазе у школу.
Поручила сам им и да уколико путују из околних села и општина, не долазе у школу.
И све ћу им изостанке оправдати, таман се и фолирали! Кад може цела земља да се фолира и да се сви праве луди, нек се фолирају и они!

У Грчкој пао снег - школе не раде!
У Енглеској када снег попрска путеве- школе не раде!
Јесте, они нису потомци учесника Игманског марша, а ми смо јуначине ишли пешке до школе кроз два метра снега на местима где је рашчишћен.
Или су њима деца важна стварно, а не само на конференцијама за новинаре?

И на крају, надам се да вам је јутрос возач фино угрејао ауто и да се у Немањиној не штеди на гасу.
И нека вам је на част што сте баш били строги овом приликом.
Надам се да вам је шеф задовољан.

А кад смо код шефа, ево му једне фантомке гратис:16 коментара:

 1. Anica Gudlin11/1/17 18:21

  Moje duboko postovanje, Ljubinka!

  ОдговориИзбриши
 2. Bolje nije moglo! Savrseno receno!

  ОдговориИзбриши
 3. Kad god pročitam ili čujem ovako nešto pametno, zapitam se kako završismo s nesposobnjakovićima na čelu! Smučila mi se sopstvena država i sopstveni narod!usput, jedine čizme koje imam pukle su baš juče!

  ОдговориИзбриши
 4. Nista gluplje nisam procitao odavno...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. А иначе баш пуно читате?

   Избриши
  2. Анониман12/1/17 10:18

   1000 bravo za tekst i 1000000000 bravo za odgovor ovom "čitaču".

   Избриши
  3. Ботови никада не спавају ;)

   Избриши
 5. Анониман11/1/17 20:24

  Draga koleginice, sve sto ste rekli je ziva istina. Skidam Vam kapu na recitosti. Svaka Vam je kao u Njegosa. Nadamo se da ce svaki natrdni ministar,ako ne skolovaniji za svoju funkciju, biti bar humaniji prema nama i djacima.Ali, avaj,nasi snovi ostaju s one strane duge.
  Sa uzivanjem citam Vas blog i
  svaki put mi ulepsate dan.
  Svaka cast!

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман11/1/17 21:00

  Lepo,istinito,realno,tuzno...

  ОдговориИзбриши
 7. Draga kolegenice, dugo pratim Vaš blog i mogu samo sa dubokim poštovanjem konstatovati da imate neverovatnu moć da sve ono što većina kolega misli pretočite u odličan i smislen tekst. Hvala Vam!

  ОдговориИзбриши
 8. Анониман11/1/17 21:22

  Svaka Vam cast koleginice!

  ОдговориИзбриши
 9. Divan,iskren, tužno istinit tekst o našoj svakodnevnici. Svaka čast! I ja ne mogu da verujem da smo sa pametnim ,iskrenim i ljudima koji promišljaju poput Vas ,završili u ovom brlogu od države.

  ОдговориИзбриши
 10. Treba da iskoristite svoju rečitost, za dobrobit svih nas..Vi ste naša duša, mozak, dobrota, oči i usta..molim Vas budite glasniji...da Vas čuje cela Srbija! Hvala Vam..ulivate nadu

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ако смо спали на то да нам ја будем све наведено, лоше нам се пише.
   Гласније не умем ;)

   Избриши