11.02.2017.

"Опасни криминалци" харају просветом

Ослобођен је Кертес.
Ослобођен је Динкић.
Ослобођен је Карић.

Хулиганима на стадионима држава не може ништа, по признању председника Владе.
Зукорлићевој дивљој градњи држава не може ништа, по признању председника Владе.

Али зато, има где може!
Има где је држава храбро стала у одбрану права, безбедности и мирног сна свих нас и наше деце.Долијали су окорели криминалци, злостављачи и насилници - Живадин Дисић, Петар Благојевић и Смиља Јанковић. Ови страшни људи учинили су страшне ствари: први се потукао с колегом, тако што га је колега ударио пред сведоцима, и то је то; други је удаљио проблематичног ученика са часа, и то уз помоћ педагога; трећа је ученику коме је "испеглана" оцена из њеног предмета поручила да ако је петица проблем, може одмах да му је закључи и не мора ни да долази на њене часове. Ово троје насилника и злостављача је заиста починило невиђене злочине, те су и заслужили најоштрије казне - одузета им је лиценца за рад пре него што су окончани спорови у којима се њихова кривица доказује. Пожурило се мало, али тако и треба када су овако стравични злочини у питању!
Државо, свака ти част!

Ови људи су само на основу дисциплинског поступка у школи добили отказ и одузета им је лиценца за рад, што значи да више не могу да се запосле ни у једној школској установи.
Држави је небитно то што у судским споровима њихова кривица није доказана, па самим тим нема ни основа за одузимање лиценце или отказ.

Дисић покушава да се за правду избори већ три године, као и Благојевић. Колегиница Јанковић се за правду бори од 2015. године.
Могуће је израчунати колико их је ова неправда коштала у новцу.
Немогуће је израчунати колико их је коштала живаца и здравља.

Након што су исцрпели све остале могућности, од среде, 8. фебруара, штрајкују глађу испред зграде Владе Републике Србије, у Немањиној. Пију воду, са мало шећера и соли. Дане и ноћи проводе на тротоару, на београдској кошави. На неколико метара од врата која воде у зграду Владе, стоје или леже огрнути ћебићима. Стиропор на који су могли да седну неко им је украо. Друге ноћи су им достављене вреће за спавање, из којих на низбрдици исклизну па их пред зору пробуди хладноћа бетона. Промрзли су и озебли, имају грчеве од глади и не одустају.

Дисић каже да му повратка у Ниш нема. Или ће се вратити са потписаним решењем о враћању лиценце, или се неће вратити жив. Када га колеге обиђу, понуди им своје ћебе да се огрну јер види да дрхте од зиме.


Благојевић је штрајк започео веома нарушеног здравља, са најозбиљнијом дијагнозом. Због тога се у ноћи склони на сат-два, али се брзо врати на тротоар у Немањиној.Смиљу су Дисић и Благојевић убедили да као жена не треба стално да буде са њима и излаже се таквим напорима. И она се понекад мало одмори, али је ипак најчешће са њима и пружа им подршку.


У тренутку објављивања овог текста њих троје су на бетону већ више од 77 сати.
Петар Благојевић изгледа веома лоше, Дисић је већ помодрео од хладноће.

За то време, министар Шарчевић је успео да састави неколико реченица, па је тражио имејл адресе колега да им достави тај текстић. У текстићу се каже:

Поштовани,
Поводом Вашег обраћања Министарству просвете, науке и технолошког развоја ради враћања лиценци, мишљења смо да се лиценце могу вратити до окончања судских поступака, под условом да за то добијемо потврде других релевантних институција, са којима ћемо наредних дана обавити потребне консултације. По прибављеним мишљењима биће донета одлука о свим захтевима, о чему ћете бити обавештени.
Министар
Младен Шарчевић


Не може човек да не ода признање министру због оволиког труда, човечности и колегијалности. Чак је и колегама тражио имејл адресе. Свака част! Није му било мрско, иако се ради о окорелим просветним криминалцима.

А сад мало о онима који чувају углед просвете.
Кажу да је на Дисићево место дошао зет једне просветне инспекторке.
Кажу да постоји извесна госпођа која има везе са лиценцама, а  којој се паре не гаде и са којом се лако можете договорити. Кажу да постоје директори који пажљиво бирају чланове дисциплинске комисије и који вас за тили час могу суспендовати или вам уручити отказ. Кажу и да постоје директори који на сличан начин обрлате и чланове школског одбора, па немате ни коме да се жалите.

И онда вам не преостаје ништа друго него да се помирите са етикетом "злостављач" и "насилник", осим уколико нисте Диске, Пера или Смиља. Они се не мире и одлучни су да истрају до краја. У овом тренутку не бране само своје право на рад, већ и моје и твоје. У овом тренутку бране право на здрав разум по коме не можеш бити крив док суд не каже да то јеси. У овом тренутку се боре против свих бахатих директора и окошталог система у коме се прави криминалци возикају у бесним, топлим аутомобилима, и вероватно брже него што је дозвољено баш у овом тренутку лете Немањином, питајући се какви оно клошари умотани у ћебад леже на тротоару.

Вероватно нам није јасно колико ови храбри људи већ данима воде битку свих нас.
Од нас не очекују ништа, а ако им понудимо топлу људску реч, дали смо им све што им је данас потребно.

Диске, Перо и Смиљо, већи сте људи од свих нас заједно!


(Фотографије коришћене у тексту направиле су моје колеге, а преузете су са друштвених мрежа)

П.С. Након четири ноћи и дана проведена на бетону, Дискета је Хитна одвезла у недељу преподне. Баш у тим тренуцима представници министарства су пред представницима синдиката чинили "надљудске напоре" да смисле решење. Министар није присуствовао извођењу представе јер је недеља ипак благ дан. На крају је одлучено да ће до понедељка у 15 часова штрајкачи бити позвани у Министарство да им се уруче "нека решења". Каква - појма немамо!

19 коментара:

 1. Na ovaj način, vlast nam šalje poruku da svako ko se na neki način bude usprotivio ili suprotstavio direktoru, ili gospodi na vlasti može ostati bez licence. Poražavajuće je i to što vraćanje licence ne znači vraćanje na posao. Ovakvi slučajevi kao i "Savamala" pokazuju koliko je misleći običan mali čovek nezaštićen- još gore diskriminisan!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Оволико бахатости, бесрамности, иживљавања и демонстрирања силе ја не памтим.

   Избриши
 2. Saosećam najdublje sa kolegama,doživela sam isto poniženje... Koliko sam ili nisam imala sreće da zadržim svoj posao uz nadenutu etiketu nasilnika,pitanje je... Nema više ni ljubavi ni smisla u ovome što radim, uspeli su da ubiju sve... Njima pružam svu podršku,znam koliko im treba...Nadam se da će im se ostvariti sve što ovim žele da postignu i da će ostati zdravi posle svega,koliko je to moguće...

  ОдговориИзбриши
 3. Skoro tri decenije, sa pištaljkom koja mi postade nastavno sredstvo, zloputam po trgovima i pločnicima, tražeći pravdu i pravo. Nadao se i nadao, i izgubio i to što se poslednje gubi. Ovog puta i definitivno. Šta god da se desi, kako god da se reši, ovo više niko ne može ispraviti. Zapisano po prvi put u istoriji prosvete. Da li ovo dopire do njih? Stide li se? Grize li ih savest? Spavaju li? Zapamtite, mi se budimo! Jesmo još sanjivi, ali se budimo!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Е, мој Милоше, и ја се још само у то уздам. Када изађемо из зимског сна, изаћи ћемо и гладни и љути.
   А стид и савест су овој гарнитури непозната категорија.

   Избриши
  2. Kolega Miloše, to je njihov trend „prvi put u Srbiji”. Bahato, odvratno... tri tačke da ne bih psovala. :(

   Избриши
  3. GUBINADITIS
   "Danas nam je divno dno"

   Избриши
 4. Анониман11/2/17 23:21

  Delite,samo delite! Ne dajmo da njihova muka ostane nevidljiva.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Трудимо се сви колико можемо.
   Чудо једно како обичан човек буде невидљив у неким ситуацијама.

   Избриши
 5. Ja ne mogu da verujem da je samo 1 do 1,5% ljudi u Velikoj zbornici dotakla ova prica.Ko smo mi?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Нити је Велика зборница српска просвета, нити је прича дотакла само оне који су се огласили.

   Избриши
 6. E moji prosvetari !!! Pitam se samo koliko se samo mozete saviti ,kleknuti i nisko pasti pre nego sto ucinite nesto . Nije vama toliko lose cim su ispred vlade samo troje vasih kolega . Mislite da se stvari resavaju lajkovima I komentarima. Mislim da ste dovoljno pametni I skolovani da znate da se ne resavaju.Ili se nosite onom : ,,jos koja godina do penzije ,de sad da talasamo" , ili ,, sta ako nam opet odbiju koju hiljadu ako izadjemo na ulicu" ili je mozda jos hladno pa kad ogreje sunce, ili cete posle praznika,ili raspusta ,ili zimskog sna ... A dobri su vam I sindikati,nema sta. Mada,znaju oni kakvi ste vi pa vas I ne uznemiravaju.Uzivajte u svojim vikendima,praznicima,raspustima dok neka nepravda bude I vama licno naneta ,pa onda na plocnik ispred vlade. Ako bude srece bice vas cetvoro.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ненаде, није да нема истине у вашим речима.
   Што се викенда и празника тиче, имају их сви државни службеници, а познајем многе који раде код приватника па су им то такође нерадни дани.
   Распусте имају ђаци, ми имамо годишњи одмор, који не узимамо кад смо уморни или болесни, или када нам треба, него када морамо. Тако да бих ипак рекла да према просветним радницима гајите извесни анимозитет, и да вас је то навело да оставите коментар, а не мука ових људи.

   Избриши
  2. Zao mi je sto ste stekli takav utisak , moj kriticki odnos je bio usmeren samo ka tome da prvo vi kao prosvetari pa onda mi kao posmatraci ne cinimo dovoljno za muku ovih cestitih ljudi. Ali prvo vi pa mi za vama.

   Избриши
  3. А мој критички однос је према онима који никада нису радили наш посао, али им то не смета да нам помињу распусте, викенде и празнике. Са делом о инертности сам се сложила у првој реченици.

   Избриши
 7. Više nego sramno, više nego bahato...neka nam je Bog u pomoći!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. А пре свега тога толико нечовечно, да не могу а да се не запитам од каквог су зла неки људи направљени.

   Избриши
 8. Анониман12/2/17 19:50

  Prosvetna mafija funkcioniše na relaciji, Školska uprava - Prosvetna inspekcija - Direktor škole sa svojim školskim odborom ! Slučaj nastavnika Disića je očit primer tih relacija. I umesto da nadležni iz ministarstva prosvete na tom primeru u Nišu jednom opsežnom istragom utvrde ono što svi u gradu znaju i jednim potezom očiste kriminalce iz prosvete(za početak u ovom gradu) oni informacije traže i dobijaju upravo od glavnih aktera učinjene nepravde prema ovom nastavniku, od odgovornih iz školske uprave i republičke prosvetne inspekcije u Nišu tj. osobe koja je zaposlila zeta !

  ОдговориИзбриши