05.03.2017.

Министар рече да ће се радо бавити избором директора?
Е па, ево му прилике.

Поштовани министре, иако је и у постојећем и у будућем ЗОСОВ-у јасно наглашено да нема политике у школама, можда би требало да додате још само три речи - "а ни политиканства".

У школама широм Србије, осим што запослени на одређено време добијају листе за капиларне гласове Српској напредној странци, и што се један од председничких кандидата усуђује да при отварању тоалета и фискултурних сала по школама држи политичке говоре и вређа противкандидате, дешава се и појава која ће просвети наносити штету и по завршетку ове предизборне кампање. Штета ће трајати чак и дуже од мандата новог председника.
Штета коју лош директор нанесе једној школи, траје мало дуже.

Да је немогуће запослити се у државном сектору без добре везе, познато је годинама.
Да је немогуће запослити се у државном сектору без страначке чланске карте, познато је последњих година.
Да је данас немогуће постати теткица или домар у школи, ако ниси члан Српске напредне странке, такође је познато. Али, то некако све иде испод жита.
Међутим, Србију је задесила епидемија незаконитих и мешетарских радњи при избору директора школа, која је сада, у предизборној кампањи, постала неподношљива.

Уколико кандидат за директора није члан поменуте странке, а има подршку колектива, озбиљну радну биографију, професионалне успехе, поштовање колега, ученика и родитеља, не преза се ни од чега да он ипак не буде изабран.

Чиме се све служе да би подобном кандидату обезбедили директорску фотељу?

Прво се у школи врши невиђени притисак на запослене да подршку дају подобном кандидату. Тај притисак подразумева прво "пријатељске" разговоре, ситна обећања, а онда уцене и отворене претње. Иначе, право гласа имају СВИ који су у том тренутку у било којем статусу запосленог - и они што су на боловању, и они што су на замени, па са пуном нормом, са делом норме, на одређено, на неодређено, у настави, ван наставе. Не треба много маште да се замисли колико ту има простора за манипулацију.

У неким школама директори у оставци другарски позову оне који су заинтересовани за кандидатуру, да попричају с њима и да им као помогну, односно - "кажу неку лепу реч у општини". Људи, онако честити, пођу од тога да би они сами то заиста урадили колегијално, па пристану да се пријаве. Онда креће хајка на сваког од њих појединачно, блаћење, подметање, подмукло убацивање клипова у точкове.

Ако ни једно ни друго не уроди плодом, прелази се на кршење процедуре.

Један од начина је намерно блокирање седнице Наставничког већа у проширеном саставу, на којој би се запослени изјаснили о томе ког кандидата подржавају. Једноставно, директор неће да је закаже или чак прекине седницу ако се ствари не одвијају како је он желео, и каже да се наставак седнице одлаже.

Следећи начин је још занимљивији. Након што неподобан кандидат добије подршку Наставничког већа, не поштује се процедура на седници Школског одбора. Како Школски одбор чине и представници родитеља и локалне самоуправе, који често не познају све кандидате, за сваки случај се не дозволи да буду упознати са свим радним биографијама и предложеним програмима рада. Шта ако неко од "несврстаних" буде импресиониран биографијом неподобног кандидата за директора, па гласа за њега, а један глас често пресуђује? То се мора спречити! Зато седница Школског одбора на којој се бира директор прође без представљања кандидата, без јавног читања њихових биографија, а често и без читања записника са седнице НВ.

Све од наведеног се догодило у конкретним школама.
Ако министра занима у којим, радо ћу га обавестити.
Колеге са импресивним резултатима у раду, дорасле директорској функцији у сваком смислу, вероватно га неће обавестити о овим неправилностима, јер се осећају људски поражено након тираде кроз коју су прошли.

Што се јавности тиче, родитеља пре свега, замислите како ће водити школе директори који су се овако дочепали фотеље.

Да ли ће се такви директори икада водити интересом ђака и школе при доношењу одлука?
Да ли им можете веровати и поверити им образовање своје деце, а ту спада и набавка ужине, одлука о извођењу рекреативне наставе, екскурзије, избор наставника који ће предавати вашој деци?

Ја им ништа не бих веровала!
Ко је спреман на овакве гадости зарад фотеље, биће спреман на све!
Ко је спреман на застрашивање својих колега, пре свега је глуп. Не види даље од партијске директиве у предизборној хистерији. Не размишља о томе да ће и њему једнога дана мандат истећи, а хоће.
О, како хоће.
Нема коментара:

Постави коментар